wrapper

Данас је одржана 49. седница Градског штаба за ванредне ситуације на којој је усвојен извештај Завода за јавно здравље Лесковац са прописаним мерама ради спречавања и сузбијања заразне болести Ковид-19, усвојен је Пословник о раду овог штаба, идентификоване су критичне тачке на водотоковима другог реда а изнета су и стручна мишљења Јавног предузећа Урбанизам и изградња Лесковац о стању конструкције моста на Каменичкој реци у селу Јелашница као и моста у селу Турековац који су били оштећени почетком јануара током поплава, као и извештај о стању путног правца општинског пута 55 деоница Барје – Оруглица – Равни Дел ради утвђивања штете након поплава, те предузимања адекватних мера.

У оквиру прве тачке дневног реда др Иван Соколовић је поднео извештај Завода за јавно здравље и апеловао на становништво да се придржавају мера, избегавају контакте и обавезно се вакцинишу како би се смањило ширење заразне болести. Он је изнео податак да је до сада дато 35.064 доза вакцина, а ревакцинисано 14.496 лица и додао:

„Иако је у току вакцинација становништва напомињемо значај поштовања свих противепидемијских мера Кризног штаба Владе Републике Србије и града Лесковца, а посебно избегавање броја контаката, ношење заштитне маске, одржавање физичке дистанце и редовне хигијене руку. И даље наставити ригорозне контроле спровођења прописаних мера од стране надлежних органа на територији града са посебним акцентом на угоститељске објекте.“

Градоначелник Лесковца др сци. мед. Горан Цветановић је казао следеће:

„Број новооболелих лица расте и данас, од 202 пристигла резултата за становнике нашег града, имамо 32 позитивна. У болници је смештено 105 пацијената, из Лесковца 69, било је 14 пријема, а 9 пацијената је отпуштено из болнице. Два пацијента су упућена у Ковид центар у Крушевцу. На кисеонику је већина хоспитализованих, чак 81 пацијент, а на респиратору 3. Што се тиче вакцинације до данас су наши суграђани примили 35.064 дозе. Похвално је што наши суграђани сматрају озбиљност ситуације и користе могућност вакцинисања без заказивања. Потрудили смо се да им приближимо пунктове и поред отворених данас ћемо покренути пунктове у печењевачком и брестовачком крају. У свим амбулантама где се поступак обавља постоји велико интересовање грађана.“

Градоначелник је нагласио да је за ових годину дана колико је прошло од проглашења ванредне ситуације због глобалне епидемије заразне болести ковид-19 читав кризни штаб својим радом и одлукама настојао да се ширење вируса корона смањи и да јавност добија благовремене и тачне податке о ситуацији.      

„Подсетићу вас да смо у претходних годину дана организовали рад кол центра за помоћ најстаријим суграђанима. Помогло нам је 420 волонтера који су примили преко 9000 позива и преко 4000 пута изашли на терен. Рад градских и републичких служби био је организован тако да не угрожава здравље људи, вршила се редовна дезинфекција јавних површина, у сарадњи са стручњацима из Русије и лекарима из виших здравствених институција организовао се рад Опште болнице и Дома здравља. Примили смо велику помоћ од предузетника и појединаца, на чему смо сви захвални. Преговарали смо са одговорнима у фабрикама како би смањили број оболелих у њиховим предузећима.  

Захваљујући помоћи председника Републике Србије, господина Александра Вучића и Владе, добили смо опрему за новоформирану ковид болницу и то дезинфекциона средства и медицинску апататуру - три клиничка, шест мобилних респиратора, два рендген апарата, гасни аналајзер и десет монитора за праћење виталних функција. Захваљујући овој помоћи, лесковачка болница сада има 16 респиратора. Та помоћ је омогућила да болнице од почетка формирања брине о више од 2500 пацијената. Нажалост, из ове битке нисмо изашли без губитака. Многи су изгубили своје најмилије и њих ћемо се заувек сећати.“

Др Небојша Димитријевић је казао да ће у Лесковац ускоро стићи најсавременији тестови за проверу статуса антитела како би се борба кризног штаба за здравље грађана Лесковца још више унапредила. Ова врста тестирања, према речима др Димитријевића ће се вршити потпуно бесплатно, а грађани ће моћи да се јаве, пре свега, Општој болници Лесковац и Дому здравља.

Милан Поповић, шеф Одељења за општу управу и заједничке послове је обавестио присутне о образовању, начину рада и организацији штаба за ванредне ситуације, те стручно-оперативних тимова за извршење специфичних задатака из области заштите и спасавања. Поповић је штабу предложио састав стручно-оперативног тима за послове заштите и спасавање од поплава, клизишта, несрећа на води и под водом и снежних наноса, затим за послове сузбијања заразних болести, као и тим за послове евакуације, склањање људи и материјалних добара и збрињавање угрожених и настрадалих.

Ивица Ранђеловић, начелник Сектора за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова говорио о иницијативи ресорног министарства да се одржавају састанци на нивоу читаве Републике Србије зарад анализе стања у поплављеним подручјима, смањења настале штете и финансијских издатака. Према његовим речима, након састанка у Јабланичком управном округу са високим представницима министарства, закључено је да је потребно да се интензивирају превентивне активности са потребним смерницама локалним самоуправа за даље предузимање даљих корака у сарадњи са надлежним предузећима.

Раде Велинов, шеф Одељења за привреду и пољопривреду је на основу анализе јануарских поплава предложио да се у предстојећем периоду започну радови на санацији дела шаиновачког канала и рударског канала за које ће бити издвојено преко 26 милиона. Према његовим речима ради се о каналима који се простиру у више катастарских општина и грађени су шездесетих година, карактерише их висок ниво подземних вода што додатно оптерећује канале нарочито у случајевима обилнијих падавина. Стога је предложено да се радови изведу у дужини од 10.300 метара од Шаиновца па до касарне Јужни логор у Лесковцу.

Директор Јавног предузећа „Урбанизам и изградња“ Новица Николић је у оквиру пете тачке је изнео предлог да се на месту моста на Каменичкој речи у селу Јелашница изгради нови мост вредности преко 18 милиона динара за чију изградњу ће бити потребно минимум 90 дана.

Говорећи о мосту у селу Турековац предложена је реконструкција објекта плочастог пропуста и чишћење корита, санација бетонских стубова и конструкције моста, потребно је да се скине постојећа асфалтна конструкција 15 метара испред и иза пропуста за шта ће бити потребно 3,4 милиона без ПДВ-а.

Када је реч о путу Барје- Оруглица – Равни Дел Николић, је казао да је током поплава формирано клизижте, оштећен пут и сужен коловоз, тако да ће санација захтевати минимум 10 милиона динара. „Друга деоница од Барја према Оруглици у дужинама од по више стотина метара има улегнућа која су испуњена водом и блатом без одводњавања што отежава пролазак возила. Потребно је иновирати ове деонице, а трајно решење је да се пут поравна, да се очисте земљани наноси и да се насипа слој шљунка. Орјентациона вредност радова на овој деоници је минимум 15 милиона динара без ПДВ-а," - казао је Николић.

Град Лесковац

ГРАД ЛЕСКОВАЦ

  Пана Ђукића 9-11
16 000 Лесковац, Србија
   016/213-213
   This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Видео галерија