wrapper

Данас је одржана 47. седница Градског штаба за ванредне ситуације у оквиру које су поднети извештаји о тренутној епидемиолошкој ситуацији и мерама предузетим поводом елементарне непогоде настале услед обилних падавине, поплаве и бујичних вода на територији града Лесковца, а усвојен је и Предлог Одлуке о организацији и функционисању цивилне заштите, као и Предлог Одлуке о одређивању субјеката од посебног значаја за заштиту и спасавање на територији града Лесковца за 2021. годину.

У оквиру прве тачке извештај о тренутној епидемиолошкој ситуацији је поднео др Иван Соколовић, специјалиста епидемиологије Завода за јавно здравље Лесковац који је казао да је од 99 пристиглих резултата за град Лесковац позитивно је 7, а чека се 77 резултата. Број хоспитализованих пацијената је 56, из Лесковца 35, примљено је 7 пацијената, отпуштено 4. У Клинички центар Ниш упућена су 2 пацијента. Преминуо је један пацијент (79 година, околина Лесковца). На кисеонику је 48 пацијената, а на респиратору су 6.

„Може се закључити да се епидемиолошка ситуација на територији Јабланичког округа као и града Лесковца процењује као неповољна због постојања фактора који могу брзо довести до погоршања епидемиолошке ситуације тако да предлог мера остаје исти. Становништво се мора придржавати свих мера личне заштите као и држања прописане дистанце. Строго придржавање свих мера, препорука и инструкција датих од стране Републичког кризног штаба и ресорних министарстава у време трајања епидемије заразне болести Ковид 19 у радним организацијама (запослени у здравственим установама, предшколским установама, школама, фабрикама, угоститељским објектима, трговачким објектима, јавним установама, банкама, запослени у другим услужним делатностима). И строга контрола истих. Постићи што већи обухват имунизацијом свих категорија становништва према Плану имунизације ИЗЈЗ ради постизања колективног имунитета,“ – казао је др Соколовић.

По овој тачки дневног реда говорио је и градоначелник Лесковца и командант штаба др сци. мед. Горан Цветановић:

„Грађани Лесковца су до сада показали висок ниво одговорности, с обзиром на то да је одaзив за масовну вакцинацију одличан и да је до сада укупно вакцинисано 11.164 лица, односно 8,31% а од јутрос са пресеком у 12 часова 57 лица.

Иако је више од пола милиона грађана добило прву дозу вакцине против вируса корона и полако се гради колективни имунитет, нема опуштања јер је заштита вакцином обезбеђена тек онда када се прими и друга доза, јер тек 10-15 дана после друге можемо да сматрамо да је особа обезбедила солидан имунитет. И кад је комплетно имунизација завршена, зависно од вакцине, заштита је од 60-96% од заразне болести Ковид-19.

Републички Кризни штаб је препознао предстојеће празнике као додатни ризик, и због тога је процењено да све мере треба да остану на снази, да нема попуштања. Стога апелујемо на грађане да се придржавају свих епидемиолошких мера које су на снази: да обавезно носе маске у затвореним просторима и да избегавају масовна окупљања, јер се баш сада када се назире крај нашој борби са опаким вирусом никако не треба опуштати,“ – рекао је градоначелник, додао да је захвалан свим надлежним институцијама које контролишу објекте, и апеловао да појачају надзор у периду који предстоји.

Тема ове седнице била је и ситуација у подручјима која су претходних месец дана била погођена поплавама. Командант штаба др сци. мед. Горан Цветановић је на основу извештаја надлежних институција и одељења казао следеће:

„У овом тренутку и даље постоји проблем са снабдевањем електричном енергијом у Месној заједници Вучје, засеок Збежиште где је оштећена електрична мрежа. Сличан проблем се јавио и у планинским местима Новков Рид и Црвени брег, али су мештанима ових места достављени агрегати уз помоћ којих се делимично превазилази постојећи проблем на чијем решавању се и даље ради. Данас би требало да се реши проблем редовног снабдевања електричном енергијом у Равном Делу. Такође се почетком ове недеље радило на привременом уређењу пропуста на Шаиновачком и Рударском каналу код Великог Трњана, као и чишћењу канала у Горњој Јајини.

У овом тренутку, вода се је са свих локација повукла, водостај је уредан. Наставља се са праћењем стања и у складу са временским приликама санирају се оштећења. С обзиром на то да се становници горе поменутих планинских места и даље суочавају са последицама поплава, али и да нас већ од сутра очекује хладније време и снежне падавине, ванредна ситуација остаје на снази. У нади да ћемо што пре успети да превазиђемо изазове са којима се тренутно суочавамо али и да ће нас веће поплаве у предстојећем периоду заобићи, постојеће мере и даље остају на снази. Свакако и даље морамо бити на опрезу. Након празника на основу савета стручних лица разматраћемо укидање ванредне ситуације у складу са ситуацијом на територији града Лесковца.“

Град Лесковац

ГРАД ЛЕСКОВАЦ

  Пана Ђукића 9-11
16 000 Лесковац, Србија
   016/213-213
   This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Видео галерија