wrapper

На данашњој 35. по реду седници Градског штаба за ванредне ситуације града Лесковца директорка Завода за јавно здравље Лесковац др Александра Николић изнела је најновије податке у вези са епидемиолошком ситуацијом у граду, као и званичне препоруке и предлоге мера понашања:

„Укупно од почетка епидемије на територији округа регистровано је 996 случајева Ковида 19, од тога на територији града Лесковца је потврђено 776, са територије општине Власотинце 117, општина Лебане 55, општина Бојник 28, Медвеђа 12.“

УСВОЈЕНЕ ПРЕПОРУКЕ И ЗАКЉУЧЦИ:

 1. У образовним установама (предшколским, школским и високообразовним) препоручује се одлагање свих скупова и свечаности на временски период од 14 дана.

Пријемне и друге испите, као и уписне поступке организовати уз примену свих мера заштите (маске, дистанца, дезинфекција руку и просторија).

 1. Препоручује се одлагање свадби, крштења, журки и других прослава са већим бројем учесника, или њихово одржавање са минимално протоколарно потребним бројем људи, на временски период од 14 дана.
 1. Препорука је да се окупљање на отвореном простору ограничи на максимално 500 особа, уз обавезно држање дистанце од 2 метра.
 1. Препорука је да се окупљање у затвореном простору ограничи на максимално 100 особа, уз минималну површину од 4 квадратна метра по особи уз поштовање дистанце од 2 метра и коришћење заштитне маске.
 1. Препорука је да се радно време угоститељских објеката (кафића, барова, ресторана, хотела, кладионица, дискотека и клубова) ограничи од 06 до 23 часа на временски период од 14 дана.
 1. Препоручује се:

                               - Да се у угоститељском објекту у затвореном простору, број гостију ограничи на минимално 4 квадратна метра корисне површине по госту. Особље све време мора да користи заштитну маску. Гост не користи заштитну маску само док седи за столом. Ово значи да приликом доласка, одласка, одласка у тоалет и сл. гост је у обавези да користи заштитну маску. На улазу у објекат и у тоалету обавезно средство за дезинфекцију руку.

               - Да се у угоститељском објекту у делу отвореног простора (летњим баштама) број гостију ограничи на минимално 2 квадратна метра површине баште по госту. Гост не користи заштитну маску само док седи за столом. Приликом доласка, одласка, одласка у тоалет и сл. гост је у обавези да користи заштитну маску. После сваке употребе столови и прибор морају се дезинфиковати. За сваким столом и у тоалету обавезно је средство за дезинфекцију руку.

               - Да дискотеке и клубови у затвореном простору у којима гости стоје, крећу се или играју уз музику, у периоду примене ових мера раде само у статичном режиму (столови са местима за седење) на начин регулисан под тачком 5. Дискотеке и клубови на отвореном, у периоду примене ових мера да раде само у статичном режиму баште отвореног типа, на начин регулисан под тачком 5.

 1. Препорука је да се обустави рад затворених базена, спа и велнес центара, на временски период од 14 дана.
 1. Препорука је да се користе заштитне маске на пијацама, а обавеза се односи на продавце, купце и раднике пијаце.
 1. Препорука је да се у предшколским установама спроводе све мере заштите у складу са упутствима надлежног Министарства.
 1. Препорука је да се у верским објектима и приликом верских обреда спроводе све мере личне заштите.
 1. Препорука је да се рад козметичких, фризерских салона, салона лепоте, фитнес центара и теретана организује уз спровођење свих мера заштите.
 1. Препорука је да у продајним објектима број потрошача се ограничава на најмање 6 квадратних метара корисне површине по потрошачу.
 1. Препорука је да се у парковима, на дечијим игралиштима и спортским отвореним теренима одржава физичка дистанца од 2 метра, осим уколико бораве са лицима из породичног или заједничког домаћинства.
 1. Препорука је продужити рад COVID 19 амбуланте Дома Здравља Лесковац са радним временом 07 до 22 часа.

ЗАКЉУЧЦИ

 1. У јавном превозу обавезно је ношење заштитне маске, редовно проветравање и дезинфекција возила. Лицима без заштитне маске забрањује се улаз у возила јавног превоза. Број и распоред путника у возилу треба да је такав да омогућава прописану удаљеност. Возачи такси возила су у обавези да имају адекватну заштиту (ношење маски и рукавица), као и често проветравање и дезинфекција возила а забрањен је улаз путника у такси возило без маски.

II

Обавезује се Градска управа – Одељење за инспекцијске послове и Одељење комуналне милиције да редовно контролишу спровођење напред наложене мере и да о томе редовно обавештавају Градски штаб за ванредне ситуације.

III

 1. Овај Закључак доставити надлежним за поступање и објавити на званичној интернет страници града Лесковца.

STAB 35 1 791x1024

STAB 35 2 791x1024

STAB 35 3 791x1024

 

Tagged under

Град Лесковац

ГРАД ЛЕСКОВАЦ

  Пана Ђукића 9-11
16 000 Лесковац, Србија
   016/213-213
   This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Видео галерија