wrapper

Синоћ је на централном градском тргу одржан први фестивал ромске музике „Ромале“ који је организован захваљујући средствима Града у висини од 230.000 динара преко пројеката из области културе. Ради се о манифестацији која слави ромску културу, обичаје и традицију и план је да она постане традиционална будући да је одазив публике био велики. Како је истакнуто ова идеја не би била реализована без велике подршке Града, а посебно градоначелника Лесковца др сци. мед. Горана Цветановића.

У име локалне самоуправе и градоначелника Лесковца присутнима се обратио члан Градског већа Андрија Атанасковић који је овом приликом истакао:

„Положај Рома у нашем граду је тема која је из године у годину све више у сфери интресовања и деловања локалне самоуправе. Када ромска култура постане видљива и наше друштво биће боље.

Фестивал Ромале по први пут се одржава у Лесковцу у организацији удружења ''Извор живота'' које се пројектно финансира од стране града Лесковца. На фестивалу биће представљена ромска култура на један савремен, креативан начин, без истицања културних и етничких разлика, наглашавајући заједничке вредности свих грађана Србије.“

У име организатора говорио је Мирослав Алиловић, који је рекао:

„Ово је идеја која је подржана, пре свега, од стране Града. У програму учествује дувачки оркестар Елвиса Ајдиновића, затим Јелена Марковић, једна квалитетна певачица ромске музике и ту је један од најпопуларијих певача ромске музике Бојан Шабановић, син познатог Мустафе Шабановића. Ово је први пут да се овавкав фестивал организује не само у Лесковцу, већ и у Србији где желимо да промовишемо ромску музику, да нашим суграђанима представимо нашу музику, нашу културу и наше обичаје и да то буде прихваћено са њихове стране.“

Град Лесковац

ГРАД ЛЕСКОВАЦ

  Пана Ђукића 9-11
16 000 Лесковац, Србија
   016/213-213
   This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Видео галерија