wrapper

Градоначелник Лесковца др сци. мед. Горан Цветановић је данас, на почетку другог полугодишта 2021/2022. школске године, на Међународни дан образовања, у присуству својих сарадника задужених за област образовања, одржао традиционални састанак са директорима свих основних и средњих школа у граду.

На самом почетку осврнуо се на некадашње стање у школству у Лесковцу и истакао да се данас, за разлику од времена претходног руководства, редовно исплаћују путни трошкови и јубиларне награде запосленима у образовању и рекао да је за ове намене од новембра 2020. до децембра 2021. исплаћено 18,7 милиона динара за запослене у основном и 9,1 милион за запослене у средњем образовању, односно за јубиларне награде 14,5 милиона динара за запослене у основном, док је за област средњег образовања издвојено 9,4 милиона динара.

Градоначелник Цветановић је данас нагласио да је образовање приоритет приликом формирања буџета и казао:

„Подсетићу вас да је 2012. године за све области образовања и све образовно васпитне институције било издвојено око 400 милиона динара, а данас за ову намену се издваја 781,4 милиона динара или 16% укупног буџета града што указује да је за 100% већи буџет у односу на период када ми нисмо имали одговорност. И та статистика тачно показује ко и колико води рачуна о образовању. За предшколско образовање је планирано 397 милиона или 32,8 милиона више него претходне године и то показује колико водимо рачуна о најмлађем периоду живота наше деце, настављамо са функционисањем основних школа са 225,5 милиона или 11,9 милиона више од прошле године, до средњег образовања и 139,2 милиона, однбосно скоро 20, прецизно 19,2 милиона више него прошле године.“

Говорио је и о бројним улагањима у област образовања:

„Град Лесковац се са посебном пажњом бави питањима најмлађих суграђана, бригом о деци и младима. Њихово образовање и одрастање јесте приоритет града јер су они наша будућност. Од највеће је важности да наша деца имају квалитетно окружење и адекватне услове за одрастање. Град Лесковац је у протеклих девет година обновио скоро све школе на територији града Лесковца у чију је енергетску санацију уложено преко 255 милиона динара. Поред тога радили смо на побољшању услова за боравак у учионицама као и у двориштима школа. Средства издвојена за све те намене су следећа: ограђивање 12 објеката око 30 милиона, побољшани санитарно-хигијенски услови у 19 објеката - 21,5 милиона, за 19 игралишта укупно је издвојено 60 милиона динара. Само прошле године је изграђена котларница и уведено је централно грејање у Основној школи Бранко Радићевић у Брестовцу и Средњој школи у Вучју, а тренутно се изводе радови на увођењу централног грејања у ОШ у Братмиловцу и ОШ „Бора Станковић“ Вучје, издвојено одељење у Бунушком Чифлуку – за ове радове је издвојено укупно 12,7 милиона динара. Завршени су радови на санацији кровне конструкције школе у Живкову – 5,5 милиона, а урађен је и пројекат енергетске санације у вредности од 11 милиона динара за који ћемо се пријавити код министарства просвете. Прошле године је завршен терен у Брзи вредан 4,5 милиона динара и Медицинској школи са 3,9 милиона динара. Поред тога ограђени су објекти школа у Липовици и Братмиловцу за шта је из буџета града издвојено 7,5 милиона динара. Залагањем Ротари клуба све основне школе на територији Јабланичког округа су добиле дронове вредности 450 хиљада динара. Музичка школа је, традиционално, од града добила на поклон инструменте важне за извођење наставе у овој школи и усавршавање ученика. Овога пута купљене су две гитаре, саксофон и хармоника, док смо претходних година поклањали пианино. До сада смо у инструменте уложили 4 милиона динара.“

Градоначелник Цветановић је говорио и о Фонду за младе таленте и улагањима у младе:

"Са великим поносом улажемо у младе таленте путем Фонда за младе таленте, чији сам оснивач, преко којег ћемо на Дан Светог Саве наградити 296 ученика, студената, спортиста, уметника износом од 8,8 милиона динара. Поделу награда младим талентима сваке године организујемо и на Дан града, прошле године је награђено њих 150 сумом од 4,1 милиона динара, а признаћете да је импозантна укупна бројка од 4150 младих који су прошли кроз овај фонд од 2013. године за понос, посебно ако узмемо у обзир да је из буџета града за њихове награда издвојено 113 милиона динара, што је најбоље уложен новац. Поред ових новчаних награда, све средњошколце са територије града, који су носиоци „Вукове дипломе“, награђујемо шестодневном екскурзијом – путовањем Србијом, што је такође на моју иницијативу. Од 2015. године смо за ове намене издвојили 21 милион динара. Организовали смо журку за све мале матуранте и ученицима генерације поклонили симобличне поклоне - бицикле. А за ученике првог разреда обезбедили смо бесплатне уџбенике, то јест, накдаду њиховим родитељима за уџбенике које су купили и за те намене смо издвојили око 5,2 милиона динара.“

О плановима за будућа улагања у васпитно-образовне установе рекао је следеће:

„Свесни смо чињенице да су најзначајнија улагања, улагања у знање, образовање и децу. Зато ћемо и у години која је пред нама улагати у образовање и у побољшање услова за боравак у школама. Преко Канцеларије за управљање јавним улагањима ће се финансирати и реконструкција и енергетска санација Основне школе „Аца Синадиновић“ у Предејану, вредност радова је 389.000.000 динара, пројекат за извођење је у завршној фази, а по одобрењу КУЈУ ће се приступити јавној набавци. Поред реконструкције и санације школа у Навалину, Губеревцу, реконструкције ограда око објеката школа у Брестовцу, ОШ „Васа Пелагић, Медицинске и Хемијске школе, као и унапређења система грејања у Винарцу и Орашцу.“

Део обраћања градоначелник Цветановић посветио је директорима и запосленима у школама које ове године прослављају јубилеје честитам годишњице и пожелео још више успеха у даљем раду.

„Основној школи Бранко Радичевић у Брестовцу која прославља 120 година, издвојеном одељењу Основне школе „Бора Станковић“ из Вучја, у Бунушком Чифлуку са 150 година постојања, Основној школи Бора Станковић у Губеревцу са 140 година и Хемијско-технолошкој школи Божидар Ђорђевић Кукар која ове године обележава 60 година рада и постојања. Поменуте школе ће, као и све које су претходних година прослављале јубилеје, бити моји кандидати за Октобарску награду за 2022. годину града Лесковца јер када трајете више од века, или шест деценија, заслужујете да останете записани у историју града чију децу образујете. Данашњи састанак бих искористио и да честитам реизбор директорима који поново руководе одређеним школама и пожелим настававак успешног рада. Честитам госпођи Драгани Цветановић, директорки Гимназије Лесковац, госпођи Тамари Јанковић, директорки Основне школе Светозар Марковић, господину Горану Гроздановићу, директору Основне школе Радоје Домановић из Манојловца и господину Драгију Михајловићу, директору Основне школе Никола Скобаљић из Великог Трњана.“

Директорка лесковачке гимназије и председница Актива средњих школа Драгана Цветановић пожелела је свим ученицима и колегама почетак другог полугодишта, похвалила залагање локалне самоуправе у области образовања, и истакла редовно испуњење свих обавеза према васпитно-образовним установама – измирење свих путних трошкова до краја године, као и јубиларних награда у првој радној недељи у јануару.

Дејан Цакић, директор Основне школе Милутин Смиљковић у Винарцу и председник Актива основних школа, истакао је да је задовољство радити са одговорном локалном самоуправом, да су све обавезе измирене у року, и истакао да је друго полугодиште почело несметано са свим неопходним дезинфекционим средствима и маскама, а након тога се захвалио на инвестицији која ће уследити у ОШ у Винарцу а тиче се увођења централног грејања. Додао је да су санирани тоалети, као и да је дигитализован ходник школе, те да се ради на замени унутрашњих врата школе.

Директор Центра за стручно усавршавање у образовању Анђела Костић Минић говорила је о раду Центра и његовим новим садржајима, поделила информацију о Научном клубу и финансирању научних пројеката, а поред тога и о Maker's space-у, који је једини у Србији јужно од Београда, тачније 4. у Србији, и казала да ће се рад овог креативног кутка одвијати другачије, да ће имати радно време и позвала све да доведу ученике како би се упознали са неким новим мануелним вештинама и стекли нова знања и искуства.

Марина Илић, начелница Школске управе, је данас казала како сматра да ће ови састанци допринети квалитету сарадње те институције са школама и локалном самоуправом. Говорећи о прослави школске славе она је данас рекла да су све школе упознате са смерницама Тима за школе са начином организације исте. 

Председник Градске подружнице синдиката образовања Србије Александар Николић истакао је да је сарадња синдиката и локалне самоуправе на јако добром нивоу, похвалио редовну исплату свих обавеза, како јубиларних награда тако и путних трошкова.

Данко Данковић, директор Техничке школе „Раде Металац“ и домаћин овогодишњих светосавских свечаности, похвалио је локалну самоуправу града Лесковца која свима даје ветар у леђа и средства за нормално функционисање школа. Он је говорио и о Светосавској академији која ће се одржати 26.01.2022. године у 18 часова у Народном позоришту и позвао све колеге да присуствују, додао је и чињеницу да су активности морале бити редуковане, одложене или укинуте, због епидемиолошке ситуације која се стално мења и пожелео будућем организатору – ОШ „Коста Стаменковић“ и директорки Александри Сибиновић да следећу годину ове активности одрже у много бољој епидемиолошкој ситуацији.

Директор ОШ „Бора Станковић“ у Вучју Миодраг Стојиљковић захвалио се за улагања усмерена према објектима школа којима он руководи, казао да је велики јубилеј школе у Бунушком чифлуку, 150 година постојања и рада, и поменуо радове на увођењу централног грејања који су у току, као и радове на терену у Брзи и срушеном објекту старе кухиње која је угрожавала безбедност свих, а која се налази у дворишту школе. Поменуо је и издвојено одељење у Белом потоку које је просторије школе загревало на струју, и истакао да су због превеликих рачуна за струју, заменили котлом на пелет.

Драги Михајловић, директор ОШ „Никола Скобаљић“ у Великом Трњану, захвалио се на поновном именовању, као и на улагањима у централном и издвојеним одељењима укупне вредности 2 милиона динара.

Владимир Анђелковић, директор ШОСО „11.октобар“ истакао је да је школа имала проблема са дотрајалим канализационим и водоводним цевима, али да су током зимског распуста све санирали и решили.

Директорка Медицинске школе Марија Савић похвалила је рад локалне самоуправе у делокругу образовања, поменула новоизграђени спортски терен који је сада у функцији, као и планове о партерном уређењу и изградњи ограде чиме ће се додатно повећати безбедност свих ученика школе.

Ненад Младеновић, директор ОШ „Десанка Максимовић“ из Грделице, захвалио се на побољшању услова за рад васпитноо-образовних установа, на равномерном располагању буџетом, и рекао да су у току распуста реконструисали ходник школе и тиме дали чистији и лепши изглед објекту.

Марко Ранђеловић, директор Основне школе у Брестовцу, говорио је о недавно завршеном централном грејању у њиховој школи и инвестицији вредној 3,6 милиона динара, и захвалио се што је градоначелник Цветановић управо њихову школу и ђаке прваке одабрао да посети 1. септембра, затим се захвалио на изградњи ограде која је планирана за текућу годину.

Директорка Трговинско-угоститељске школе Драгана Иванчевић говорила је о пројектима са партнерима из иностранства, казала да су завршили 4 пројекта кроз које је прошло стотину ученика, поменула да су добили акредитацију и две сребрне и једну златну медаљу које су освојили ученици њихове школе.

Град Лесковац

ГРАД ЛЕСКОВАЦ

  Пана Ђукића 9-11
16 000 Лесковац, Србија
   016/213-213
   This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Видео галерија