wrapper

Градоначелник Лесковца др сци. мед. Горан Цветановић је део данашњег дана посветио обиласку два сточарска домаћинства у селу Мрштане, домаћинство Митић и Станимировић, која поред сарадње везују и кумовске везе.

Најпре је посетио газдинство Ненада Митића чија се породица сточарством бави од 1999. године.

„Пре десетак дана посетили смо једну од најбољих кланица у југоисточној Србији, кланицу МК, и тада упознали Митић Ненада и његовог кума Горана који су једни од најбољих добављача ове кланице. Породица Митић је сточарством почела да се бави 1999. године и тренутни капацитет им је око 60 грла. Без квалитетне и добре сировине какву нуди ово домаћинство нема ни квалитетног лесковачког бренда роштиљ меса. Трудимо се да субвенцијама помажемо наше пољопривреднике . Када купе трактор или неку другу машину враћамо им 50% средстава. Поред сточарства помажемо и друге пољопривредне гране попут воћарства, повртарства, пчеларства, виноградарства... Породица у којој смо данас је добар пример породичне слоге и вредног рада са дугом традицијом и три врсте узрасти грла, од најмлађих до оних која су припремљена за даљу обраду“ - рекао је градоначелник и захвалио се породици Митић на гостопримству и на томе што својим радом омогућавају да индустрија меса живи.

Глава породице, Ненад Митић, се захвалио на посети уз речи да планирају проширење производње и евенруални извоз својих производа:

"Планирамо да тренутни капацитет од 60 грла повећамо дупло зато што имамо услове и добру сарадњу са кланицама. Оно што бих посебно истакао је добра сарадња са Пољопривредном стручном службом која нам константно помаже и едукује нас за бављење послом. Што се тиче субвенција оне износе 15 хиљада по грлу, веома су значајне за нас имајући у виду да сами производимо сточну храну и да се свих шест чланова наше породице бави сточарством.“

Градоначелник је након породице Митић посетио и породицу Станимировић која се сточарством бави од 1990. године када је деда господина Горана почео да се бави овом делатношћу.

"Посао се већ четири генерације успешно преноси у породици Станимировић уз велики рад, труд и слогу. Они такође успешно сарађују са кланицом МК и планирају да унапреде своје пословање. Заједништво и велики потенцијал рецепт су за успех ове породице. Могли сте да видите бикове који су већ спремни за испоруку кланици што је постигнуто уз велику преданост послу" – рекао је градоначелник на имању породице Станимировић уз поруку да заједно са својим кумом наставе добру сарадњу, уз коришћење републичких и локалних субвенција, што ће сигурно резултирати даљим успешним радом и отварањем могућности извоза.

"На обрадивој површини од 10 хектара гајимо храну за наша грла. Тренутно имамо око 80 мушких телади сименталске расе а планирамо да набавимо још десетак. Захвални смо држави на субвенцијама које нам даје јер нам то у великој мери олакшава“ – рекао је Станимировић чија је читава петочлана породица укључена у посао.

Tagged under

Град Лесковац

ГРАД ЛЕСКОВАЦ

  Пана Ђукића 9-11
16 000 Лесковац, Србија
   016/213-213
   This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Видео галерија