wrapper

Међународни дан културе обележава се 15. априла у многим земљама широм света у знак сећања на тај датум 1935. године када је у Вашингтону потписан Споразум о очувању уметничких и научних творевина и историјских споменика, који је у међународној правној пракси познат као Рерихов пакт.

Николај Рерих, руски сликар, филозоф, научник и писац, сматрао је да је култура главна покретачка снага на путу усавршавања људског друштва, видео је у њој основу за заједништво људи разних националности и вероисповести. Тада је и постављен основни задатак Дана културе: широки позив лепоти и знању.

Данас на Дан културе, заменица градоначелника Лесковца др Ана Јанковић Стојановић посетила је институцију која са поносом носи троструку награду Михаило Валтровић за најбољи музеј и Сретењски орден трећег реда - Народни музеј.

Ова установа већ 73 године чува и штити сва сведочанства о настанку, традицији, животу и култури људи Лесковца, и запослени у овој установу врло успешно одговарају том задатку. Последњи у низу пројеката који спроводе зове се Хетеропија, а завршетак истог се очекује јуна 2021. године. Пројекат је резултат прекограничне сарадње Србија-Бугарска, изводи се у партнерству са општином Ботевград. У оквиру пројекта је планиран ЛАПИДАРИЈУМ – изложбени простор на отвореном као и реконструкција хола која подразумева и изградњу рампе за особе са инвалидитетом, којом се омогућава несметан приступ улазу у објекат. Реализација пројекта почела је 17.05.2019. године и завршава се јуна 2021. године. Народни музеј је добио средства у вредности од 207.526,32 евра, односно око 24 милиона 500 хиљада динара, док је Град учестоваo са 31.128,95 евра, односно 3.673.216 динара.

Заменица градоначелника др Ана Јанковић Стојановић је у свом обраћању казала следеће: „Живот сваког града саткан је од нити прошлости, садашњих тренутака, његових људи и институција. Народ који не негује своју прошлост, не може се ни надати светлој будућности. Чувари прошлости сваке заједнице су музеји. Они су место враћања прецима, колективног и личног препознавања.Увек присутан у животу града Лесковца за преко седам деценија постојања Музеј ће и даље радити на заштити и афирмацији културно-историјске баштине Лесковца и подручја које покрива тежећи да достигне највише стандарде у музеолошкој пракси и тиме снажно обележити идентитет града и читавог региона.“

Директорка Народног музеја Лесковац Мира Ниношевић је рекла:

„Oживимо прошлост на музејском тргу - са низом програма према свим категоријама становништва, то је наш циљ. Музејска прича шири се преко нових технолошких решења која се користе за интерпретацију прошлости, садашњости и будућности града кроз комбинацију занимљивих музејских прича. У оквиру пројекта је планиран ЛАПИДАРИЈУМ - изложбени простор на отвореном на коме ће бити изложени експонати стари више стотина година. Око 15 експоната биће постављено на посебним постаментима, тачније – једна палета предмета који ће приказати живот у овим крајевима у 8.000 година дугој историји. То је први пут да ће лесковачки музеј изаћи из зграде и своје експонате изложити на отвореном, чиме ће их учинити приступачнијим посетиоцима. Урадиће се и покретне полице, витрине, покретни панои за приказивање нових изложби, простори за организацију промоција, предавања, концерата, радионица за децу.“

Сузана Ранђеловић, шеф сектора основне делатности, је говорила о реконструкцији и уређењу хола Народног музеја у Лесковцу, као једног информативног центра где ће туристи и посетиоци моћи да се информишу о свим туристичким, историјским и културно-историјским потенцијалима града Лесковца.

Она је говорила и о дигитализацији поставке Народног музеја, као и о промовисању културно-историјске баштине овог краја преко разних апликација и туристичких производа.

„До сада смо завршили књигу о туристичком потенцијалу града Лесковца и града Ботевграда који нам је партнер на овом пројекту и туристичку мапу која промовише туристички потенцијал ових градова. Апликација вирутелано облачење је такође завршена, и она омогућава посетиоцима да се виртуелно обуку у 3Д моделе, као и апликација Музејоница где деца могу кроз три игре да се упознају са предметима који се чувају у музеју,“ - закључила је Ранђеловићева.

Град Лесковац

ГРАД ЛЕСКОВАЦ

  Пана Ђукића 9-11
16 000 Лесковац, Србија
   016/213-213
   This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Видео галерија