wrapper

На специјалној седници одржаној 23. августа 2013. године Генералне скупштине УН донела је резолуцију којом се 6. април проглашава Међународним даном спорта за развој и мир. Овај датум је сећање на дан када су  отворене прве модерне Oлимпијске игре у Атини 1896. године.

Међународни дан спорта за развој и мир прославља спорт и даје велики допринос образовању, људском развоју, здравом начину живота и светском миру. Дан служи да подигне свест о позитивном утицају спорта на унапређењу људских права, социјалног и економског развоја земаља широм света, подстицањем социјалне инклузије, фер игре и тимског духа.

Симболично, на Дан спорта, градоначелник Лесковца др сци. мед. Горан Цветановић је започео најављену посету лесковачким спортским клубовима. Градоначелник је са својим сарадницима данас посетио успешне младе кошаркаше који су се недавно пласирали у прву лигу, односно Кошаркашку лигу Србије и честитао им на историјском успеху којим проносе позитиван глас о Лесковцу широм земље и региона.

„Кошаркашки клуб који има традицију дугу 57 година остварио је изванредан успех након 12 година, односно након периода у ком сам ја вршио функцију председника Управног одбора Здравља када је последњи пут забележен улазак у највиши ниво такмичења. Након тога су дошли нови млади људи, дошао је садашњи председник клуба Игор Стојановић који је успео да све организује и да, са својим пријатељима, подигне овај клуб на ноге,“ – рекао је градоначелник Цветановић и додао да је обавеза Града да финансијски помогне овај клуб и са цифром већом од 11,9 милиона динара и истакао да, захваљујући њиховом успеху, у наредном периоду могу да рачунају на износ од 13-15 милиона динара.

У име локалне самоуправе обратио се и члан Градског већа Стефан Китановић који је том приликом истакао:

„Ове године је за спортске клубове опредељено чак 95 милиона динара, a подсећања ради када је градоначелник Лесковца др Горан Цветановић са својим тимом преузео руковођење градом 2012. године за спорт се издвајало свега 18 милиона, што је било недовољно. Данас се за КК Здравље издваја 11,9 милиона и ја искрено не знам да се за кошаркашке клубове некад издвајало више новца из буџета града него што је то сада случај, и ви сте то апсолутно заслужили.“

Председник клуба КК Здравље Игор Стојановић захвалио се локалној самоуправи на свесрдној помоћи, градоначелнику Цветановићу, јер су успели да се након толико година врате у највиши ранг такмичења.

„То смо остварили само два кола пре краја, убедљиво, без икаквих проблема дошли смо до пласмана и ушли у прву лигу. Ово је историјски успех за Лесковац.“

Присутнима се обратио и тренер КК Здравље Лазар Спасић који је притом рекао:

„Ово није само успех КК Здравље већ је успех свих Лесковчана да се Здравље као један кошаркашки бренд врати тамо где му је и место. Направили смо један сјајан успех са скромним амбицијама. Знали смо шта желимо и пут којим желимо да дођемо до циља. О граду, о клубу и начину на који се клуб брине о играчима имам само речи хвале, а услове које ми имамо у Лесковцу јесу услови којима можемо да тежимо ка највећим могућим амбицијама.“

Иван Миловац, директор СРЦ Дубочица данас је рекао да буџет града Лесковца за функционисање ове установе предвиђа око 98 милиона динара за 2021. годину и објаснио да ће мало више од половине бити утрошено на зараде радника, а остало за инвестиционо одржавање.

„Уредили смо стонотениску салу, малу халу, планирамо да уредимо и куглану, за шта нам треба још око 10 дана. Планирамо и да уредимо тениске терене, да их ставимо у функцију и на располагање нашим корисницима. План је да у сваком месецу одређену врсту радова обавимо и да до краја године око 700 хиљада динара уложимо у грејаче велике сале и постигнемо оптималну температуру за спортисте.“

Миловац је нагласио да ће до краја маја бити урађен ремонт базена као припрема за предстојећу купалишну сезону, да ће код надлежног министарства када припреме пројекат конкурисати за средства за грејни систем целе хале, као и да ће установа радити на томе да и даље буде на располагању свим категоријама такмичара од пионира до сениора.

Град Лесковац

ГРАД ЛЕСКОВАЦ

  Пана Ђукића 9-11
16 000 Лесковац, Србија
   016/213-213
   This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Видео галерија