wrapper

Млада научница др Александра Цветановић, која је добитница награде за најбољег младог научника Србије у 2019. години и Октобарске награде града Лесковца – медаље у истој години, данас је посетила градоначелника Лесковца др сци. мед. Горана Цветановића.

Др Александра Цветановић је на састанку поделила позитивна искуства и идеје из области науке и намеру да их имплементира у свом родном Лесковцу. Говорила је о њеним ранијим успесима, као и о томе шта је урадила за своју каријеру у претходних неколико месеци. Ова веома успешна научница именована је за саветника министра пољопривреде Бранислава Недимовића за област иновације у прехрамбеном индрустији, контроле квалитета хране, ГМО и међународног квалитета хране. Постала је и руководилац неколико великих међународних пројеката из сфера науке и технологије и учесник у великим националним пројектима. Говорила је о својим искуствима из Русије и Кине, као и љубави према свом родном граду.

Градоначелник Цветановић, др Цветановић и мр Бранкица Стамнековић, члан Градског већа, разговарали су и о развоју науке на територији града Лесковца, као и о унапређењу рада високошколских институција и притом се дотакли рада Технолошког факултета, као и новоформиране Академије струковних студија „Јужна Србија“. На састанку је истакнута чињеница да је са новом Академијом „Јужна Србија“ и Лесковац постао још један образовни центар на југу Србије. Градоначелник Цветановић је на одржаном састанку истакао да верује да ће научници попут др Александре допринети да Лесковац стекне још већи углед како у Србији тако и у региону и да млади у Лесковцу имају на кога да се угледају.

Да подсетимо, досадашњи предани рад у сфери науке допринео је да др Александра Цветановић буде научница чије име и потенцијал су препознати и признати у свету. О томе сведочи број њених научних публикација (већи од 100), индекс цитираности (229), Хиршов индекс (h=9), али и број сарадњи које је током своје, још увек кратке, научне карије остварила. Једна је од ретких научница која је за само две године након докторирања добила прилику да, као пленарни предавач, излаже своја достигнућа на неколико светских конгреса на различитим континентима (конгрес у Уједињеним Арапским Емиратима, Кини, Русији, Либану). Поред пленарних предавања, као предавач по позиву, излагала је своје резултате на бројним европским научним скуповима, а сада је и саветник министра пољопривреде.

Град Лесковац

ГРАД ЛЕСКОВАЦ

  Пана Ђукића 9-11
16 000 Лесковац, Србија
   016/213-213
   This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Видео галерија