wrapper

Министар одбране Небојша Стефановић је данас у пратњи градоначелника Лесковца др сци. мед. Горана Цветановића и директора ЈВП „Србијаводе“ обишао подручја у Лесковцу захваћена поплавом на којима Војска помаже локалној самоуправи града Лесковца.

Прва локација коју су обишли министар Стефановић и градоначелник Цветановић била је село Турековац на мосту Јабланице. Ради одбране од поплаве и превенције да се река слије у околна домаћинства припадници Војске Републике Србије и мештани су постављали џакове са песком. Министар и градоначелник су разговарали са њима и пожелели им успешан рад.

„“Данас смо овде са градоначелником Лесковца и припадницима Војске Републике Србије. Управо у овим тренуцима када је тешко види се сарадња и јединство институција, Војске, локалне самоуправе и становништва. Разговарао сам са председником јуче и он је дао сагласност да Војска помогне у општинама Власотинце, Житорађа и у Лесковцу, односно у свим местима где локална самоуправа оцени да треба да се помогне. Ангажоване су машине, пумпе за извлачење воде.” - казао је министар Стефановић и додао да ће припадници Војске све време бити на терену на услузи својим грађанима, и сада али и касније када почне санација поплављених подручја.

Министар је похвалио напоре локалне самоуправе града Лесковца да очисти канале и предупреди поплаве, али је и апеловао на становништво да не баца отпад у реке јер тиме не само да се загађује животна средина, већ се праве насипи који касније доводе до изливања водотокова и плављења.

Градоначелник Цветановић је објаснио да су реке Јабланица, Ветерница и Јужна Морава водотокови првог реда и да је у претходних неколико дана пало преко 70 литара кише по метру квадратном.

"Захваљујући председнику Александру Вучићу, министру одбране Небојши Стефановићу и Војсци Републике Србије која је увек била уз народ, ситуацију држимо под контролом. Још једном смо показали да добра синергија и јединство дају резултате. Као што видите за девет часова се повукла вода, сада радимо на превенцији и санирању. Оно што нас очекује је формирање две комисије, једна ће евидентирати штете које су нанете домаћинствима а друга пољопривредним усевима" - казао је градоначелник и додао да ће пет милиона из буџета града који су испланирани за ванредне ситуације бити утрошено на набавку пумпа за извлачење воде из домаћинстава.

Након Турековца министру и градоначелнику се у обиласку Богојевца придружио директор ЈВП „Србијаводе“ Горан Пузовић и истакао је да се ситуација лагано смирује.

„Очекујем да се данас и сутра, овај талас који иде Нишавом и Јужној Морави се спушта према Великој Морави. Ситуација се лагано смирује. Имали смо изливање малих бујичних водотокова у незаштићеним деловима, то се сада све санира. Сви људи су на терену, ситуација је под контролом. Климатске промене су узеле махе, и у јануару се боримо са поплавама. Остаје да се припремамо за пролеће и све слабе тачке отклонимо, предуземемо све мере и будемо потпуно спремни, да наши људи, где год да су у Србији, буду мирни и безбедни.“

Министар Стефановић је, обишавши угрожено подручје у Богојевцу код Централног постројења за пречишћавање отпадних вода, рекао:

„Већ за неколико сати ће овај пут бити у потпуности проходан. Успели су да врате у канал највећи део воде која је овде и притиснула путну комуникацију и наравно самим тим, успели смо да отклонимо опасност да и фабрика буде поплављена, тако да можемо да кажемо да је ситуација релативно под контролом, наравно са свим мерама опреза које морамо да предуземемо.“

„Драго ми је да људи раде, да војиници неуморно раде и не жале се, јер знају да помажу свом народу, да су уз свој народ и заједно са градоначелником Цветановићем и свим овим људима из локалне самоуправе, са мештанима који су дошли да помогну својим војницима, да заједнички раде, видите један добар рад, који доноси резултате,“ – додао је министар.

Град Лесковац

ГРАД ЛЕСКОВАЦ

  Пана Ђукића 9-11
16 000 Лесковац, Србија
   016/213-213
   This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Видео галерија