wrapper

Градоначелник Лесковца др сци. мед. Горан Цветановић је са својим сарадницима данас угостио представнике хуманитарне организације ASB Јелену Марјановић и Ивану Маринковић и представнике удружења IDC Миша Бабовића и Младена Станковића који у сарадњи са Министарством за рад, запошљавање, борачка и социјална питања реализују програм који за циљ има да допринесе укупном повећању инклузије и запошљавања рањивих категорија, посебно Рома, а који се финансира средствима Владе Републике Србије и Немачке развојне банке KfW.

Представници ове организације су данас представили план рада, који обухвата 11 градова и општина у Србији, укључујући Лесковац, у оквиру којег ће се вршити едукација и преквалификација радно способних припадника ромске националне мањине и радионице намењене деци помоћ при учењу и здравственој едукацији.

Градоначелник Цветановић је представникe организацијa упознао са чињеницом да град Лесковац има највећи број припадникa ромске националне мањине у односу на број становника, да је јединствен по постојању Дома културе Рома, да локална самоуправа и установе социјалне заштите као што је Центар за социјални рад имају добру сарадњу са њима. Градоначелник је поменуо и поделу пакета пензионерима и социјално угроженима коју град Лесковац организује и ове године.

Директор Центра за социјални рад Предраг Момчиловић је на састанку изнео податак да се број корисника социјалне помоћи у 2020. у односу на 2019. смањио 7% и да захваљујући доброј опремљености установе и томе што је град разумео потребе Центра постоји добра база података свих корисника међу којима су и припадници ромске националне мањине.

На састанку је изнет податак да Лесковац има пет педагошких асистената, три здравствена медијатора и два наставника ромског језика.

Представници организација су истакли да је Лесковац позитиван пример и похвалили однос лесковачке локалне самоуправе према припадницима ромске националне мањине.

Град Лесковац

ГРАД ЛЕСКОВАЦ

  Пана Ђукића 9-11
16 000 Лесковац, Србија
   016/213-213
   This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Видео галерија