wrapper

„Бити градоначелник једног од највећих градова у Србији је велика одговорност, али и велика част и признање, и зато ја ову функцију обављам са јако пуно љубави, одговорности и залагања, желећи и користећи све своје знање и умеће да од Лесковца направим добро место за живот“ – истакао је градоначелник на скупу одржаном поводом обележавања јубилеја десетогодишњице од његовог имновања за првог градоначелник Лесковца.

На скупу одржаном јуче у Скупштинској сали града Лесковца, први човек Лесковца Горан Цветановић се осврнуо на период када је постао први градоначелник града Лесковца.

„Са поносом желим да истакнем 2008. годину када сам 10. јуна дошао на место првог градоначелника Лесковца. Због промене коалиционог споразума био сам на њему релативно кратко, само 9 месеци. Али оно што бих волео да се зна јесте чињеница да је и за то кратко време Лесковац покренут у позитивном смеру“ – рекао је градоначелник.

У тих 9 месеци изграђено је и уређено 7 саобраћајница, мост у Вучју, реконструисане су аутостазе у оквиру болничког комплекса. Водоводна и канализациона мрежу је изграђена у два села и једној улици у граду. Покренута је иницијатива за решавање проблема снабдевања Грделице водом за пиће изградњом водоводне мреже. Околна места попут Брејановца, Разгојне, Власа, Шарлинца и Горњег Крајинца добила су нове зграде школа. Отворен је вртић на Хисару.

Значај те 2008. године у многоме је већи сазнањем да је Лесковац, тада, приступио процесу сертификације и када је господин Цветановић потписао Споразум о сарадњи на Програму Сертификације општина са повољним пословним окружењем. Сертификат је први пут добијен 2010. са процентом испуњености критеријума од 86,6%. Поменути сертификат, који Лесковац поседује и данас, одликује га локалном самоуправом са повољном пословном климом са процентом испуњености критеријума од чак 92,4%.

„Данас је ово град који иде напред, у којем се константно ради и гради. Чије се улице, школе и зграде стално обнављају. Град у којем ничу фабрике, који је постао привлачан како домаћим тако и страним инвеститорима. Град који хитавши у будућност, „прети“ да понови своје златно доба, своју златну прошлост“ – рекао је Цветановић истакавши да је било тешко пребродити све проблеме који су га дочекали када је новембра 2012. године поново постао градоначелник Лесковца.

Један од великих проблема с којима се Лесковац суочава јесте проблем незапослености али чињеница која је изузетно важна за суграђане је њено смањење. Поред повећања запослених радника у фабрикама, смањењу овог броја допринео је и Локални акциони план за запошљавање. Иностране компаније запошљавају преко 3500 Лесковчана и све више се интересују за наш град.

Од преузимања одговорности за руковођење Цветановића градом Лесковац је добио око 30 хиљада метара нових саобраћајница и за ту намену идвојено је преко 530 милиона динара. Новим сјајем у граду засијале су 33 саобраћајнице у дужини од 9400 метара, док је изграђено или реконструисано укупно 24 сеоске саобраћајнице у дужини од око 20250 метара.

Водоводна мрежа изграђена је у дужини преко 32 хиљаде метара , вредности преко 110 милиона динара. Владе Србије издвојила је око 504 милиона динара за другу фазу радова на Постројењу за прераду отпадних вода у Богојевцу. Реч је о такозваној „линији муља“.

Реконструисан је топловод у дужини од 1 200 метара, у вредности од 440 000 евра.

Издвајања за просвету се константно повећавају и за ову годину износе 550 милиона што је 150 милиона више него у 2014. када је било издвојено око 400 милиона.

Лесковац је добио први скејт парк у насељу Дубочица, прво клизалиште, први терен са вештачком травом на „Слогином“ игралишту, прву балон салу, као и стрељану у оквиру ОШ „Коста Стаменковић“ на Хисару и прву бициклистичку стазу у Радничком насељу.

У реконструкцију Установе за одрасле и старије уложено је 62,2 милиона динара, град је раније у замену столарије у овој установи уложио 5,6 милиона динара. Такође, подсетио бих и на уређење боравка за старије.

На пољопривреду, једну од главих грана привреде, лесковачки крај се у великој мери ослања. У субвенционисање пољопривредних произвођача од 2013. године уложено је 127 милиона динара. Субвенције је добило 3320 газдинстава.

Лесковац је добио похвалу Заштитника грађана за допринос развоју свих облика приступачности на територији града. Овај град је и пример добре праксе када је у питању социјална заштита, због чега је други град у Србији по висини наменских средстава које је Министарство за рад определило локалним самоуправама за унапређење и развој услуга социјалне заштите.

Град на Ветерници добитник је престижног признања „Капетан Миша Анастасијевић“ за најуспешнију локалну самоуправу у региону. Реч је о признању које се традиционално додељује за промоцију привредног стваралаштва и предузетништва и које је доказ да је препознат труд локалне самоуправе да од Лесковца направи место које ће бити позитивно пословно окружење и за домаће и за стране инвеститоре.

Град Лесковац добио је и признање „Златни кључ“ на Петом Дунавском бизнис форуму, као локална смоуправа која иза себе има одличне резултате у економској, привредној и културној промоцији свог града.

„Сва ова признања и награде изузетно пријају, али нас и обавезују да радимо брже, јаче, боље за наш Лесковац, Лесковчане и за нашу децу“ – истакао је градоначелник на крају свог обраћања, када га је културно историјски центар „Српска круна“ одликовало орденом „Круна“ за грађансе заслуге првог реда. Орден је господину Цветановићу уручена за дугогодишњи допринос развоју града Лесковца и стварање услова за бољи живот грађана а уручила га је госпођа Миријана Раденковић, генерални сектретар центра.

Подсетимо, пре градоначелника Цветановића ово престижно одликовање додељено је Драгану Николићу, недавно преминулом српском глумцу, али и Владимиру Путину, коме је признање уручено преко амбасадора Руске Федерације у Србији Александра Чепурина.

Град Лесковац

ГРАД ЛЕСКОВАЦ

  Пана Ђукића 9-11
16 000 Лесковац, Србија
   016/213-213
   This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Видео галерија