wrapper

Градски штаб за ванредне ситуације Града Лесковца данас је одржао 34. седницу којом је председавао командант Штаба др сци. мед. Горан Цветановић.

У оквиру прве тачке данашње седнице в.д. директора Завода за јавно здравље Лесковац др Александра Николић је говорила о тренутној епидемиолошкој ситуацији на територији града Лесковца и казала да је у последњој недељи регистровано укупно 97 новооболелих од заразне болести Ковид 19.

Имајући у виду да Лесковац последњих дана бележи повећање броја оболелих Завод за јавно здравље је Градском штабу за ванредне ситуације дао предлог и препоруке да се усвоје следеће мере, које су већ усвојене на републичком нивоу, а све у циљу спречавања даљег ширења вируса корона и то:

 1. Обавезно ношење заштитиних маски у свим затвореним просторијама, нарочито у свим јавним институцијама.
 2. Појачана дезинфекција јавних површина посебно око здравствених установа и да ЈКП Комуналац које је задужено за обављање ових послова, свакодневно извештава ЗЗЈЗ како би ова установа могла да даје свакодневне препоруке да би дезинфекција била адекватна.

Др Николић је додала да је у Ковид болници у Лесковцу тренутно хоспитализовано 55 пацијената и нагласила да се лица оболела од корона вируса са лакшом клиничком сликом не хоспитализују у здравственим установама већ да се упућују на кућно лечење уз наложену изолацију и здравствени надзор.

Градски штаб за ванредне ситуације града Лесковца данас је усвојио препоруке и инструкције Завода за јавно здравље Лесковац уз напомену да ће своје одлуке усаглашавати са одлукама републичког Штаба.

На данашњој седници обратио се начелник Јабланичког управног округа Милош Ћирић и обавестио присутне да је Министарство здравља Републике Србије упутило званично обавештење у којем су изнете препоруке и мере којих би требало да се придржавају сви грађани, а посебно државни службеници. То су мере попут ношења маски у јавном превозу, продавницама, тржним центрима, избегавање окупљања у затвореним просторима, редовно прање руку топлом водом и сапуном, поштовање физичке дистанце од минимум једног метра, избегавање физичких контаката. Основни циљ ових и превентивних мера у даљем тексту је смањивање могућности даљег ширења заразне болести Ковид-19.

 1. Обавезно коришћење дезобаријера на улазима и мерење телесне температуре.
 2. НИКО не сме ући у зграду са повишеном телесном температуром (изнад 37).
 3. Обавезна дезинфекција руку при уласку у зграду.
 4. Обавезно ношење маски у ходницима, на састанцима и приликом уласка у зграду.
 5. Препорука је да се не користе заједничке просторије за исхрану.
 6. Редовно проветравање просторија и по могућности дезинфекција радних површина (телефони, тастатуре, радни столови).
 7. Потребно је омогућити да се окупљање више људи у истој канцеларији ради одржавања састанака ограничи на неопходни минимум тј. да на састанцима који се одржавају физичким присуством буде што мање људи, односно да се састанци одржавају коришћењем информационо-комуникационионих средстава.
 8. Радну активност која захтева сталну комуникацију са запосленима, тимски рад и групне сусрете са странкама/учесницима неког састанка организовати тако да се примењују следеће мере, и то:

а. обавезно избегавати руковање и друге облике непосредног контакта приликом службених сусрета;

б. обавезно ношење заштитних маски свих учесника сусрета;

в. обавезно ограничити број присутних особа на групним службеним састанцима на тај начин да се обезбеди физичка дистанца између учесника;

г. за састанке обавезно користити веће просторије како би се између учесника омогућила физичка дистанца;

д. ограничити време трајања састанка;

ђ. на састанку обавезно служити флаширану воду без чаше или са једнократом амбалажом.

 1. Да се да предност комуникацији путем телефона, интернета, конференцијских позива итд.
 2. Да се у зависности од врсте послова, информације и препоруке надлежних органа и претпостављених прате путем доступних, званичних извора информисања.
 3. Запослени (без обзира да ли је одређено, неодређено време, или други основ радног ангажовања) дужан је да, уколико у току радног времена осети било које симптоме респираторне инфекције (кашаљ, малаксалост, субјективни осећај повећане телесне температуре) се без одлагања јави непосредном руководиоцу и да оде на тестирање на присуство вируса и да се не враћа на посао док не добије резултате.
 4. Уколико запослени добије симптоме ван радног времена, дужан је да о томе обавести непосредног руководиоца, остане код куће и да се тестира, а даље понашање зависи од резултата теста.
 5. Запослени је дужан да обавести непосредног руководиоца и уколико је неко од чланова њеног/његовог домаћинства позитиван на вирус, а дужан је да остане код куће и да се тестира, а даље понашање зависи од резултата теста и здравственог стања члана домаћинства.
 6. Запослени чији је тест позитиван, а нема симптоме, остаје у кућној изолацији 14 дана.
 7. Сви контакти запосленог који је добио позитиван тест (контакт у смислу превентивних мера је дужи заједнички боравак у истој просторији, без маске) се тестирају, а док не добију резултате остају код куће. Уколико имају негативне резултате теста могу да се врате на посао, а уколико су резултати теста позитивни остају код куће 14 дана, уколико немају симптоме.
 8. Препоручује се запосленима да током обављања радних обавеза комуникацију спроводе у што је могуће већој мери коришћењем телефона и електричне поште уз избегавање непосредног контакта са другим запосленима и странкама.
 9. Нарочито се истиче потреба друштвене одговорности сваког појединца и лично поштовање свих мера превенције.stab sednica 34
Tagged under

Град Лесковац

ГРАД ЛЕСКОВАЦ

  Пана Ђукића 9-11
16 000 Лесковац, Србија
   016/213-213
   This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Видео галерија