wrapper

Председница Владе Србије Ана Брнабић и министарка трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић присуствовале су данас почетку изградње пута преко Радан планине, од Пролом Бање у општини Куршумлија до села Ивање у општини Бојник. Након тога посетиле се Куршумлијску бању где су се упознале са радовима на реконструкцији хотела „Жубор“. Поменутим дешавањима присуство је и градоначелник Лесковца др сци. мед. Горан Цветановић.

Премијерка Ана Брнабић рекла је данас да је циљ пута који се гради преко Радан планине да повеже Топлички и Јабланички округ, али да је приоритет да се искористи Куршумлија као огромни туристички потенцијал.

Она је навела да је Куршумлија од изузетног значаја за туристички и привредни развој земље, јер се на тој територији налазе Пролом, Луковска и Куршумлијска бања.

Навела је да ће обићи и Ђавољу варош у Куршумлији, која ће путем преко Радан бити повезана са Медвеђом и Сијаринском бањом, али и са Лесковцем, Лебанoм и Царичиним градом.

Истакла је да је циљ овог пројекта да се од Топличког и Јабланичког округа направи један заједнички простор, који има велике туристичке, културне и историјске потенцијале.

„Захваљујући једном путу можемо читав крај да промовишемо као једну целину природних и туристичких потенцијала”, казала је премијерка.

Подсетила је да је прошле године оформљена Радна група, која се бави само развојем тог округа.

Најавила је да „Србија шуме” почињу да праве капију око Царичиног града, како би се од крађа заштитило археолошко налазиште.

Додала је да се гради и визиторски центар, као и уложе додатни новац у Сијаринску бању.

Брнабић је нагласила да је сада приоритет да се за кратко време искористе потенцијали ових крајева и да очекује да Куршумлија, са три прелепе бање, постане једна од централних туристичких дестинација у Србији. Најавила да ће у њој у наредних неколико месеци бити отворено 200 нових радних места, 120 у Куршумлијској бањи и 80 у БСС у Пљакову.

Извршни директор Планинке Радован Раичевић казао је да је 80 одсто посла на хотелу Жубор у Куршумлијској бањи завршено и да ће радови коштати 12 милиона евра. Завршетак реконструкције очекује се у септембру.

Пут преко Радан планине радиће се фазно. Прва деоница дугачка је 5 км. Укупна дужина ове трасе до села Ивања у општини Бојник износи 26,5 километара. Радови ће коштати 850 милиона динара а финасирају их ЈП Путеви Србије. Завршетак је планиран до краја 2023. године.

Иначе, у плану је да се изгради крак пута од Беговића гроба до Горњег Гајтана у општини Медвеђа у дужини од 4,7 километара.

Град Лесковац

ГРАД ЛЕСКОВАЦ

  Пана Ђукића 9-11
16 000 Лесковац, Србија
   016/213-213
   This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Видео галерија