wrapper

Градоначелник Лесковца др сци мед. Горан Цветановић је на данашњој конференцији за медије говорио и о епидемиолошкој ситуацији на територији града Лесковца, посебно се осврнувши на чињеницу да је 43 корисника и 5 упосленика Дома за старија и одрасла лица инфицирано вирусом SARS-COV-2. Он је нагласио да је стање у Дому под контролом те да ће Градски штаб за ванредне ситуације Града Лесковца у заседати у понедељак како би се по препоруци стручних надлежних институција ванредна ситуација на територији града продужила на још 14 дана.

„Јуче је јављено да су 42 особе заражено вирусом, од тога су четири одмах пребачене у лесковачку болницу. Очигледно је особа која у тој институцији ради, а била је у контакту са зараженим, то прикривала. И то је оно што често понављам, само једна једина особа може да изазове погоршање епидемиолошке сируације. 38 особа је потпуно изоловано у Дому, сви имају благу клиничку слику, немају температуру и добро се осећају, али код старијих особа симптоми могу нагло да се развију, поготово је присуство вируса проблематично уколико особа има неке придружене болести попут дијабетеса, хипертензије итд. Ја сам директорки Дома за старија и одрасла лица више пута захвалио што је у претходном периоду успевала да стање у овој институцији држи под контролом, што нам је био један од најважнијих циљева, с обзиром на то да се ради о хиперсензитивним особама, али једна неодговорна особа је све то пореметила,“- казао је градоначелник Лесковца и командант Градског штаба за ванредне ситуације.

Он је додао да су све надлежне институције упознате са новонасталом ситуацијом и да су укључене у решавање исте: „У сталном сам контакту са министром здравља Златибором Лончаром, државним секретаром Бериславом Векићем и министром Зораном Ђорђевићем. Они су се сложили да је најбоље да особе које немају симптоме остану у дому под контролисаним условима јер би њихова хоспизализација узроковала препуњеност Ковид центра. У договору са њима одлучено је да Градски штаб продужи ванредну ситуацију на још 14 дана. Морамо да заштитимо наше најстарије суграђане који су поставили јаке темеље нашег града, али и младе који би требало да се понашају одговорно како не би угрожавали себе и људе у својој околини. Стално пратимо ситуацију, лекаре и медицинске сестре Опште болнице смо пребацили у геронтоцентар и сви корисици ће се тестирати на Ковид 19 у најкраћем могућем року.“

Град Лесковац

ГРАД ЛЕСКОВАЦ

  Пана Ђукића 9-11
16 000 Лесковац, Србија
   016/213-213
   This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Видео галерија