wrapper

Дан уочи Међународног дана културе посећен је Лесковачки културни центар који слови за храм културе нашег малог а опет тако великог града, и омиљено место окупљања уметника, књижевника, филмофила, љубитеља свих врста уметности и свих генерација.

Присутни су имали прилику да уживају у изложби слика Колонија Власина, али и да се упознају са савременом опремом која је набављена ради дигитализације и даље модернизације рада.

„Протеклих годину дана прошли су у знаку вируса корона који је из корена променио наше навике и начин живота. Ова установа културе се брзо прилагодила ситуацији па је своје садржаје учинила доступним преко дигиталних медија и модерних технологија. Залагање и иницијатива свих запослених на челу са директорицом који су успели да публици у овим тешким тренуцима одрже ентузијазам и да на моменте улепшају стварност богатством културног садржаја су за сваку похвалу, али и њихови константни напори да своје активности учине доступнима широком аудиторијуму уз стална улагања и унапређивање,“ – казала је Андријана Васић, помоћник градоначелника Лесковца.

Директорка Лесковачког културног центра Сања Цонић рекла је да део новца који се добије за реализацију неког пројекта треба бити издвојен за неку нову технику и опрему, јер нема доброг програма без квалитетне опреме.

„Не смемо заборавити подршку градоначелника Лесковца др сци. мед. Горана Цветановића, без чије подршке култура у Лесковцу не би могла да опстане. Захваљујући тој доброј сарадњи Лесковачи културни центар је данас модерна институција у којој се могу видети интерактивни дисплеј, ВР (виртуелна реалност) наочаре, ново озвучење и ЛЕД расвета.“

„Поред озвучења и добре расвете, треба поменути и клавир, који је нашој установи дуго био потребан због бројних манифестација које се одржавају,“ – истакла је и додала да је Лесковачки културни центар модернизовао простор за младе и симболично је назван Дигитални културни центар, као и да Лесковачки културни центар, као и друге институције у Лесковцу има велики потенцијал, младе људе који су будућност града. 

Млади запослени у Лесковачком културном центру представили су нову технику коју је ова институција културе недавно добила: интерактивну таблу на којој сви присутни могу да у дигиталном формату погледају бројне изложбе и упуте се у рад центра, затим ВР (виртуелна реалност) наочаре које манипулишу мозгом и човек има осећај да се налази у виртуелном свету, помажу да се виде изложбе и места на која се тренутно не може због вируса корона, као и нову ЛЕД расвету и озвучење, и нови дигитални клавир.

Ивана Ристић која је задужена за односе са јавношћу говорила је о ликовној колонији Власина која је одржана прошле године:

„Традиционална ликовна колонија Власина одржава се безмало пет деценија у организацији Лесковачког културног центра, а под покровитељством локалне самоуправе, а последњих неколико година значајну подршку добија и од Министарства културе. Спада у ред најстаријих у земљи и захваљујући тој дугој традицији ЛКЦ има богат фонд уметничких дела. Пред нама су радови настали на претходном сазиву колоније која окупља реномиране уметнике из земље и региона, различитих генерација и ликовних поетика.“

Град Лесковац

ГРАД ЛЕСКОВАЦ

  Пана Ђукића 9-11
16 000 Лесковац, Србија
   016/213-213
   This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Видео галерија