wrapper

Сваке године више од 400.000 деце и адолесцената млађих од 20 година има ту несрећу да оболи од одређеног типа карцинома. Стопа преживљавања варира од државе до државе, а креће се у дијапазону између 20% и 80%.

С тим у вези 2002. године први пут је организован Светски дан деце оболеле од рака који данас подржава и обележава 176 организација у више од 93 земаља широм света. Све организације раде са истим циљем, а то је обезбеђивање најбоље могуће медицинске неге за свако дете без обзира на земљу из које потиче, које је расе, социјалног или финансијског статуса.

У Србији се од 2003. године на челу са организацијом НУРДОР 15. фебруара обележава Светски дан деце оболеле од рака са циљем подизања свести друштва и пружања преко потребне помоћи нашим најмлађим суграђанима.

Сваком детету оболелом од рака мора бити доступно најбоље могуће лечење и нега, као и психо-социјална подршка целој породици како би лакше пребродили дуготрајно, болно и исцрпљујуће лечење. Зато је у нашој земљи 30. августа 2014. године оформљен Буџетски фонд за лечење обољења, стања или повреда које се не могу успешно лечити у Републици Србији. Фонд се труди да свој деци пружи најбоље услове лечења и одговарајућу здравствену установу, на располагању су и државни авиони и хеликоптери. До данас је уложено више од 630 милиона динара ради лечења у иностранству.

Од оснивања Буџетског фонда за лечење обољења, стања или повреда које се не могу успешно лечити у Републици Србији до 05. јуна 2020. године одобрено је преко 192 захтева за лечење у иностраним здравственим установама, предложено је да се пошаље 396 узорка за дијагностичко испитивање, а одобрен је и 41 захтев за лечење и ангажовање иностраног медицинског стручњака, па и више пута.

Држава ће уз помоћ сваког племенитог и доброг појединца учинити све да још више помогне малим људима, а великим борцима да добију највећу битку, битку за живот. Мисија свих нас је да допринесемо на свој начин и да се предано и континуирано залажемо за права деце и њихових породица, уважавајући раличитост и поштујући посебност сваког појединца.

Град Лесковац

ГРАД ЛЕСКОВАЦ

  Пана Ђукића 9-11
16 000 Лесковац, Србија
   016/213-213
   This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Видео галерија