wrapper

Oд болести бубрега тренутно болује око 850 милиона људи широм света и те врсте обољења нису тако ретке као што се мисли - чак једна од девет особа у свету је оболела. Оптерећење друштва овим болестима је у порасту и због тога се на иницијативу Међународног друштва за нефрологију и Интернационалног удружења ,,Фондација за бубрег“, сваког другог четвртка у марту месецу од 2006. године обележава Светски дан бубрега. Сврха обележавања је подизање свести о важности бубрега, органа који има значајну улогу у одржавању живота и упознавање јавности са значајем ових болести и њихових последица на појединца и друштво у целини. Пресудно је да се болести бубрега могу спречити, као и да се напредовање болести до терминалне фазе може одложити уз одговарајући приступ основној дијагностици и раном лечењу. Међутим, иако су националне политике и стратегије за ове болести присутне у многим земљама, често недостају специфичне политике усмерене на рано откривње, превенцију и лечење болести бубрега.

Слоган овогодишње кампање: „ЗДРАВЉЕ БУБРЕГА СВИМА И СВУДА – КВАЛИТЕТАН ЖИВОТ ЈЕ МОГУЋ” представља полазно средство за усвајање нових знања о болестима бубрега и ефикасном управљању симптомима, али је и начин оснаживања оболелих, са крајњим циљем: подстаћи их да активније учествују у животу! Слоганом се скреће пажња и на чињеницу да је подједнако битна подршка друштвене заједнице, како пацијентима са болестима бубрега (укључујући оне који зависе од дијализе и трансплантације) тако и њиховим неговатељима, посебно током пандемије узроковане корона вирусом. Болести бубрега су тихе убице, које у великој мери могу утицати на квалитет живота и чине велику групу обољења, различитог узрока, тока, клиничке слике и прогнозе. Постављање дијагнозе, а потом и лечење и контрола болести, утичу у великој мери на способност практиковања свакодневних активности попут рада, путовања, дружења. Појава анксиозности, депресије, когнитивних оштећења, гастроинтестиналних проблема и проблема са спавањем представљају додатни изазов у борби против ових болести. Особе који живе са болестима бубрега имају потребу да задрже своју улогу у окружењу и уобичајено социјално функционисање, желећи да одрже привид нормалности и утисак контроле над својим здрављем и благостањем. Да би били задовољнији, ангажованији и конструктивнији у погледу свог лечења, потребно је да им се обезбеди осећај ефикасног управљања симптомима и мотивација за активно учешће у сопственом лечењу.

Осам златних правила за очување Ваших бубрега:

  1. Будите активни!
  2. Храните се правилно!
  3. Редовно контролишите ниво шећера у крви!
  4. Редовно контролишите крвни притисак!
  5. Уносите довољно течности!
  6. Немојте пушити!
  7. Рационално користите лекове против упале и болова!
  8. Редовно контролишите стање својих бубрега, ако сте у ризичној популацији!

Просечно чекање трансплантације бубрега износи 3 године. Градоначелник Лесковца др сци. мед. Горан Цветановић ову прилику жели да искористи да информише своје суграђане о значају донорства. Нашом солидарношћу и алтруизмом, свесни своје улоге у друштву морамо постати протагонисти бољег живота људи којима је ово нови животни почетак. За особе са болестима бубрега, трансплантација је нова шанса за квалитетнији, лепши живот без болести!

Град Лесковац

ГРАД ЛЕСКОВАЦ

  Пана Ђукића 9-11
16 000 Лесковац, Србија
   016/213-213
   This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Видео галерија