wrapper

Данас је последња среда у фебруару, „Дан розe мајица“ и Међународни дан борбе против вршњачког насиља. Прихваћен је 2007. године, након догађаја у једној канадској провинцији, где је ученик једне школе дошао обучен у розе мајицу. Група вршњака починила је брутално насиље над њим, не знајући да је дечак тим чином подржао своју тешко оболелу мајку од карцинома. Сутрадан су сви његови другови обукли розе мајице у знак подршке и као симбол борбе против вршњачког насиља. Тиме је розе мајица постала заштитни знак, као и подршка сваком детету које доживи насиље.

Обележавање данашњег дана има за циљ промовисање толеранције, емпатије, поштовања различитости, развијања сарадње и оснаживање за ненасилно решавање конфликата.

„Вршњачко насиље постоји у различитим облицима. У циљу подизања свести о овом проблему, важно је учити децу ненасилној комуникацији, разговарати са њима о томе како да препознају насиље, али и охрабрити их да га пријаве. Наш задатак је да деци обезбедимо безбедно друштво и сигурно одрастање и у том погледу урађено је много протеклих година, пре свега уређењем правног оквира, затим кроз низ кампања за спречавање насиља у школама и на крају јачањем надлежних институција у граду које имају задатак да пруже одговор на насиље. Циљ нам је да децу научимо да друг није и не сме да буде мета и истрајни смо у томе да га достигнемо“, истакао је овим поводом градоначелник Лесковца др сци. мед. Горан Цветановић.

Град Лесковац

ГРАД ЛЕСКОВАЦ

  Пана Ђукића 9-11
16 000 Лесковац, Србија
   016/213-213
   This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Видео галерија