wrapper

Данас је у Свечаној сали града Лесковца уприличен пријем за Братислава Анђелковића, Бате из Вучја, ком је припала златна медаља за заслуге указом председника Републике Србије Александра Вучића на Видовдан у Палати Србије.

На конференцији за медије говорила је др Лидија Димитријевић, заменик градоначелника Лесковца, која је казала:

„Чувени Бата из Вучја, познати уметник, се златним знамењем уписао на листу знаменитих Лесковчана на које смо сви изузетно поносни. Бата је човек који је познат ван граница нашег града, човек који је прави виртуоз, како на платну, тако и на камену или дрвету. Али пре свега тога, он је диван човек који је увек спреман да свакоме помогне и изађе у сусрет.“

„Ове године смо срећни што је Бата из Вучја главни „кривац“ што се за Лесковац надалеко чује, што константно промовише наш град, негује нашу културу и традицију, јер то од изузетне важности за један народ, државу и друштво, за будуће генерације које ће знати да само они народи и друштва који чувају и негују своју традицију, могу рачунати на будућност.

Још једном Вам честитам на одличју и захваљујем што сте Лесковац и своје суграђане учинили поносним – људи попут Вас су наше благо и прави узор садашњим и будућим генерацијама. Желим Вам срећу, много здравља и пуно успеха у даљем раду,“ – додала је заменица Димитријевић.

Како је Анђелковић том приликом казао Видовданско признање које је добио не припада само њему као уметнику, већ и свима нама, јер смо ми део једног тима.

“Одлазећи по ову медаљу, од места где сам седео, па до председника Вучића, ретроспективао сам од 1968. године, па до тог момента и мисли су ми пролазиле врло муњевито кроз главу.”

Додао је да оног тренутка кад је добио признање, па у повратку до столице на којој је седео, схватио је да родна груда која чучи у његовом срцу са његовим делима, даје му већу обавезу да духовност за нашу земљу побољша кроз већи рад, истраје и да буде прави представник Србије и свог краја.

“Ћутао сам, стварао и из неког ћошка посматрао, како трепери Србијом оно што радим. Многи циклуси, попут „Камен земље Србије“, „Камен древног сневача“, „Кућа крај друма“, „Вода води камену слику роди“ и оне минијатуре са којима сам један од водећих минијатуриста су ме представиле српском народу и јавности”, додао је Бата из Вучја.

Градоначелник Лесковца др сци. мед. Горан Цветановић је такође поздравио Бату из Вучја, још једном му честитао и том приликом му поклонио монографију „Хероји и неимари“ због тога што је један од најбољих амбасадора културе у нашем граду.

Град Лесковац

ГРАД ЛЕСКОВАЦ

  Пана Ђукића 9-11
16 000 Лесковац, Србија
   016/213-213
   This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Видео галерија