wrapper

Амбасадор Републике Турске Хами Аксој је данас посетио Лесковац.

Његову екселенцију господина Аксоја је у свом кабинету угостио градоначелник Лесковца др сци. мед. Горан Цветановић. На састанку су разговарали о привредној клими, о историји града када је Лесковац био индустријски центар Европе, Српски Манчестер. Градоначелник је амбасадора упознао са чињеницом да Лесковац поседује НАЛЕД-ов БФЦ сертификат са 96,33% испуњености критеријума, говорио о привредницима у Лесковцу, како страним, тако и домаћим инвеститорима у граду. Градоначелник је на састанку истакао да добри односи председника двеју земаља Александра Вучића и Реџепа Тајипа Ердогана, помажу развоју економије и привреде и представљају обавезу локалним самоуправама да одржавају добре односе са грађанима Турске и компанијама из те земље.

Амбасадор је рекао да му је велико задовољство што борави у Лесковцу и рекао да градоначелника сматрају правим пријатељем Турске као и да је импресиониран биографијом градоначелника.

Након разговора у кабинету градоначелник Цветановић и амбасадор Аксој су у друштву власника Танера Бујкачина и Јасина Дениза обишли погон турске компаније Џинси у некадашњем објекту Синтетике, где су медијске екипе боравиле први пут.

Градоначелник је амбасадору пожелео добродошлицу у привредни центар Јабланичког округа, Лесковац, изразио задовољство што је екселенција први пут у граду и рекао:

„Компанија Џинси је спона нашег града и Републике Турске. Џинси послује у некадашњем објекту Синтетике и Срболека. У Лесковцу запошљава више од 800 радника. Када је реч о објекту некадашње Синтетике 2018. године је потписан уговор о дугорочном закупу хале на 21 годину. Република је уложила 193 милиона у овај објекат, а власници 7,5 милиона евра. Подсетићу вас да је овде била девастирана и уништена фабрика са отпадом до појаса и да је од таквог запуштеног простора овде направљен простор са одличним условима за све раднике, производњу и за поштовање еколошких стандарда. Роба се извози на западно тржиште, Холандија, Шведска, Немачка, Шпанија и сваки систем машина производи робу на другачији начин за другачије тржиште. Видели сте и поступак који је омогућио да се од мануелног рада, сада ласерски изводи stone wash на фармерицама, што представља мање штетну процедуру за екологију и лакши процес за раднике.“

Градоначелник је у свом обраћању најавио проширење погона компаније Џинси у објекту некадашњег Срболека са изградњим простора од 1070 кавдратних метара, улагањем од милион и 200 хиљада евра који ће бити отворен почетком наредне године.

„Лесковац ће ускоро постати дом још једној компанији из Турске. Реч је о фирми Еренли, која ће запослити 338 радника у уложити 16,6 милиона евра у свој погон. Потписани су сви уговори потребни за почетак реализације инвестиције и очекујемо да се заврши током наредне године“ казао је данас градоначелник и нагласио да су на састанку закључили да Џинси има одлично тржиште, о проблему који су изнели из компаније са честим боловањима радника.

Његова екселенција Хами Аксој је данас рекао да му је задовољство што је посетио Лесковац и захвалио се градоначелнику на гостопримству и топлој добродошлици и плодоносном састанку:

„Поменули смо неколико проблема које турске компаније у Србији имају и он је предложио неколико решења. Наша фабрика Џинси је једна од највећих и најстаријих инвестиција у Србији са скоро 1000 запослених. Захваљујем господину Танеру на одабиру локације за фабрику у Лесковцу и Србији. Достигли смо највећи ступањ сарадње наших земаља и наша улагања у Србији износе око 250 милиона долара. Амбасадор сам пет месеци и малтене да не прође дан да ме бизнисмени из Турске не питају за улагања у овој земљи на шта им одговорим да су на правом месту да остваре своју инвестицију“ – нагласио је амбасадор и закључио да му је драго што ће Еренли отворити фабрику у Лесковцу убрзо и истакао да ће Турска и даље инвестирати у Србији и захвалио председнику Вучићу који се бавио проблемима турских компанија.

Власник компаније Џинси Танер Бујкачин се захвалио амбасадору и градоначелнику на данашњој посети и рекао да компанија у Лесковцу послује 11 година те да се они осећају као Турци и Срби који живе у Лесковцу и Истанбулу и рекао да приликом њиховог доласка није било пуно турских инвестиција у земљи, те да су због љубави према Србији помогли сваком заинтересованом инвеститору да дође са чиме ће и наставити.

„Захваљујемо председнику Републике Србије господину Вучићу што нам је увек нашао решење за све проблеме с којима смо се обратили. И 2014. када су биле поплаве, ми смо у Крупњу отворили производњу на његов захтев. Као компанија увек гледамо људство на првом месту, њихово добро и здравље, еколошке стандарде, што је веома важно за нас. Захваљујемо се и градоначелнику Цветановићу што нам је увек помогао око било ког проблема везаног за објекат Синтетике и што нам је њихово интересовање помогло да данас наша фабрика буде овде и захваљујемо и нашим радницима на преданом раду и поштовању свих мера у овој ситуацији. Очекујемо да послујемо још боље јер нам подршка много значи и зато очекујемо повећање капацитета и осавремењивање технологије“ – казао је данас у фабрици власник Бујкачин.

Град Лесковац

ГРАД ЛЕСКОВАЦ

  Пана Ђукића 9-11
16 000 Лесковац, Србија
   016/213-213
   This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Видео галерија