wrapper

У хотелу “Пашина чесма” у Лесковцу, у организацији продукције емисије за пољопривреднике “Агрозона”, одржано је саветовање за воћаре “Агролидер” под слоганом „Перспективе воћарства на југоистоку Србије“.

Манифестација је окупила 26 излагача, претежно домаћих фирми, али и представника страних компанија у области производње пестицида, средстава за исхрану биља, система за наводњавање, пољопривредне механизације и остале опреме и репроматеријала у воћарској производњи. У оквиру саветовања, одржано је осам стручних предавања о технологији гајења, исхрани и хемијској заштити воћа са посебним освртом на јагодичасто воће.


Југоисточна Србија има дугу традицију и велики потенцијал у воћарској производњи. Последњих година, производна структура се од некада доминантне производње јабучастог и коштичавог воћних врста окреће ка јагодичастом воћу, нарочито ка производњи малине, што је управо и повод за организовање овог скупа, речено је на отварању данашњег саветовања.

Покровитељ манифестације је град Лесковац, а генерални спонзор “HОYА V.S.“из Суботице.Ово је други „Агролидер“ у области воћарства, а продукција „Агрозона“ је до сада организовала још четири повртарска скупа. Процењује се да је сусрете воћара, само током преподнева, посетило више од 1000 људи.

У име организатора, присутне је поздравио Горан Тасић, уредник емисије за пољоприреднике „Агрозона“, који је, на основу великог броја излагача и посетилаца ове пољопривредне манифестације, изразио уверење да воћарство на југу Србије заиста има перспективу.

„Ова манифестација је потврда да су људи заинтересовани за едукацију и за стицање нових знања. Овде има доста младих људи који су спремни да уводе нове технологије, да увећају своју производњу и да произведу здравствену безбедно воће, не само за наше тржиште већ и за извоз, како у ЕУ, тако и на подручје Русије - изјавио је Тасић.

Саветовање за воћаре отворио је градоначелник Лесковца Горан Цветановић, који је рекао да је локална самоуправа свесна значаја који пољопривреда има за лесковачки крај. Он је честитао представницима „Агрозоне“ на одличној организацији, а пољопривредницима пожелео пуно успеха у раду и добру производну сезону.

„ Наш регион пружа довољне услове за интензивну воћарску производњу. Како на тржишту успевају само најбољи, тако и ова производња подразумева спремност на стална улагања, едукацију и праћење трендова. Управо зато је значај оваквих манифестација немерљив, јер оне омогућавају пољопривредницима да буду у току са свим новинама у пољопривредној области - рекао је градоначелник.

„Један од циљева локалне самоуправе је да помогнемо малим и средњим пољопривредним газдинствима да буду што конкурентнија. Зато смо ове године за субвенционисање пољопривредне производње определили 45 милиона динара, од чега ће 24 милиона бити издвојено за исплату из 2016. Свесни смо да није битно само дати новац из буџета, већ је важно и разговарати са пољопривредницима и тако долазити до заједничких решења. Зато велику пажњу посвећујемо и посетама наших домаћина - изјавио  је градоначелник.

Цветановић је подсетио на податак да ће у овој години, у развој пољопривреде на нашем подручју бити уложено 160 милиона динара, односно да ће средства бити увећана на око 4 посто укупног буџета града, уместо досадашњих 1,3.

„Када је реч о досадашњим улагањима, поменућу да готово не постоји село у коме нисмо радили на уређењу атарских путева. Реализовали смо изузетно важан пројекат електрификације поља у пет села, вредан 65 милиона динара, спровели смо процес комасације на површини од 1100 хектара земљишта, док смо само током прошле године радили на чишћењу канала на 12 локација. Не заборављамо ни противградне стрелце па смо прошле године набавили 60 противградних ракета. У току ове године, за противградну одбрану биће издвојено 7,2 милиона динара од чега 3 милиона за рад противградних стрелаца, а остатак за набавку 120 комада противградних ракета - саопштио је градоначелник.

Град Лесковац

ГРАД ЛЕСКОВАЦ

  Пана Ђукића 9-11
16 000 Лесковац, Србија
   016/213-213
   Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Видео галерија